Αρχείο κατηγορίας Μαθητικά Άρθρα

Τα παιδιά της Ε2 μιλάνε για τις δράσεις τους στο σχολείο

7 Μαρτίου 2013

 

 

 25

Η Παρασκευή είναι η καλύτερη μέρα της εβδομάδας. Μαζί με την κυρία μας κάνουμε έναν κύκλο ο οποίος είναι ένα μέρος που μας προστατεύει και συζητάμε για διάφορα θέματα και παίζουμε παιχνίδια.

Την προηγούμενη Παρασκευή μιλήσαμε για τη συνεργασία. Γράψαμε στον πίνακα για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα στην συνεργασία. Παίξαμε ένα παιχνίδι όπου η κυρία μας κόλλησε χρωματιστά χαρτάκια στην πλάτη και με νοήματα έπρεπε να βρούμε την ομάδα μας.

Επίσης μιλήσαμε για τους φίλους και η κυρία μας εξήγησε ότι είναι σημαντικοί και πολύτιμοι. Γράψαμε στον πίνακα τις ιδιότητες του καλού φίλου. Στο τέλος η κυρία κόλλησε στις τέσσερις γωνίες της τάξης χαρτιά που έγραφαν πόσο μας άρεσε αυτή η δραστηριότητα.

Κάθε Παρασκευή περνάμε υπέροχα και μαθαίνουμε να είμαστε καλύτεροι άνθρωποι. Κάθε δραστηριότητα είναι ξεχωριστή και όλη την εβδομάδα περιμένουμε με ανυπομονησία αυτή τη μέρα.

Τα παιδιά του Ε2

Επιστολή στη Δήμαρχο Βέροιας από τους μαθητές του Στ2

4 Μαρτίου 2013

Αξιότιμη κυρία  Δήμαρχε,

Είμαστε οι μαθητές της Στ2 τάξης του 2ου ?Μελέτειου? Δημοτικού Σχολείου Βέροιας και αποφασίσαμε μ? αυτήν την επιστολή να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να σας ενημερώσουμε για τα πολλά προβλήματα που εντοπίσαμε κατά την επίσκεψή μας στο ?Πάρκο των Εβραίικων?.

Την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013 το σχολείο μας πραγματοποίησε εκδρομή στο Πάρκο των Εβραίικων. Η χαρά μας ήταν απερίγραπτη όταν μας το ανακοίνωσαν οι δάσκαλοί μας, όπως απερίγραπτη ήταν και η απογοήτευσή μας όταν φθάσαμε.

Η εικόνα που αντικρίσαμε ήταν τραγική. Το πάρκο παρουσιάζει σημάδια εγκατάλειψης. Παντού σκουπίδια και μπάζα και οι κάδοι γεμάτοι σκουπίδια. Αρκετά καθίσματα στις κερκίδες είναι σπασμένα με κίνδυνο τραυματισμών. Το γήπεδο ποδοσφαίρου είναι σε άθλια κατάσταση αφού αφαιρέθηκε ο πλαστικός χλοοτάπητας και το συρματόπλεγμα της περίφραξης είναι κατεστραμμένο με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να βγάλουμε τα μάτια μας. Οι μπασκέτες είναι στραβωμένες και χωρίς διχτάκια. Δεν υπάρχουν βρύσες στο χώρο του πάρκου και πρέπει να ανεβαίνουμε επάνω στο πεζοδρόμιο. Λείπουν οι σχάρες των ομβρίων υδάτων. Δεν υπάρχει πράσινο πουθενά.

Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι δεν υπάρχουν τουαλέτες. Έτσι αναγκαζόμαστε να περνάμε την οδό Ακροπόλεως, που είναι ένας δρόμος με μεγάλη κίνηση και να πηγαίνουμε στα απέναντι μαγαζιά διακινδυνεύοντας ακόμη και την ίδια μας τη ζωή.

Ακόμη, επειδή πηγαίνουμε και τα απογεύματα στα ?Εβραίικα? για να παίξουμε, σας λέμε ότι δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός και αστυνόμευση. Γι αυτό πολλές φορές όταν αρχίζει να σκοτεινιάζει φοβόμαστε, επειδή μαζεύονται διάφοροι ?περίεργοι?.

Γι αυτό λοιπόν, θα ήταν πολύ σημαντικό, κατά τη γνώμη μας ν? αναλάβει ο Δήμος την πρωτοβουλία να λύσει τα προβλήματα που υπάρχουν στα ?Εβραίικα? και να δημιουργήσει ένα πάρκο ?στολίδι? για την πόλη της Βέροιας.

Ελπίζουμε η επιστολή μας ν? αποτελέσει την αφορμή να ενεργήσετε, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.

Με τιμή

Οι μαθητές της Στ2 τάξης του 2ου Δ.Σ. Βέροιας ? Μελέτειου

Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Αρσενίου Πέλλας

1 Ιουνίου 2012

 

 

Στις 22 Μαϊου η Στ τάξη μαζί με τα δύο τμήματα της Ε τάξης και το τμήμα της Β τάξης του σχολείου μας, επισκεφθήκαμε το Λαογραφικό Μουσείο στο Αρσένι Σκύδρας. Πήγαμε με λεωφορείο. Ο δρόμος ήταν μακρύς. Ανυπομονούσαμε να φθάσουμε. Απορίες μας είχαν γεμίσει τα μυαλά.

Πήγαμε εκεί για να μάθουμε πώς ζούσαν οι άνθρωποι αρκετά χρόνια πριν.

Όταν φθάσαμε και είδαμε το μουσείο, μείναμε άφωνοι. Περιμέναμε να ήταν πιο μεγάλο. Ήταν αρκετά παλιό και μικρό. Ξέραμε όμως ότι είχε υπέροχα πράγματα μέσα σ? αυτό. Περιμέναμε για λίγη ώρα απ? έξω. Αδημονούσαμε!

Όταν μπήκαμε μέσα, μείναμε άναυδοι. Είχε πολύ ωραία πράγματα . Οι παλιές στολές που φορούσαν οι γυναίκες, ο αργαλιός και το αλέτρι, μου άρεσαν πολύ. Είδα πολλά πράγματα και έμαθα ότι δεν ήταν τόσο εύκολο να ζούσες τότε. Υπήρχαν πολλές δυσκολίες. Εμείς θεωρούμε δεδομένα τα πάντα. Τότε δεν ήταν έτσι.

Σκέφθηκα πως η ζωή τότε ήταν πολύ δύσκολη σε σχέση με τώρα. Ένιωσα πολύ ωραία! Μου άρεσε που επισκέφθηκα αυτό το μουσείο. Μπράβο στον κύριο Στάθη Τερζίδη που μας ξενάγησε και καταφέρνει να διατηρεί το μουσείο με τέτοιον τρόπο!

Μια μαθήτρια της Στ τάξης

Η Ιστορία του Μελέτειου

9 Απριλίου  2012

 

2ο Μελέτειο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας

                      2o Μελέτειο Βέροιας

Το 2ο  Μελέτειο Δημοτικό Σχολείο ,έχει μια ιδιαίτερα ξεχωριστή ιστορία. Το σχολείο στη μορφή που έχει σήμερα ανεγέρθηκε, μετά την κατεδάφιση του παλιού Μελέτιου Παρθεναγωγείου.

Μελέτειο Παρθεναγωγείο

Το Μελέτειο  Παρθεναγωγείο δώρισε στην πόλη, ο πανοσιότατος ιερομόναχος Μελέτειος. Μεγάλο του όνειρο ήταν να χαρίσει στην ιδιαίτερη πατρίδα του ένα σχολικό κτίριο για την μόρφωση των κοριτσιών. Έτσι αφού μάζεψε αρκετά χρήματα από τις ανθούσες εκκλησίες της Ρωσίας, γύρισε στην Βέροια για να γίνει ο ευεργέτης της, ιδρύοντας το πολυθρύλητο Παρθεναγωγείο, που τιμητικά ονομάστηκε Μελέτειο Παρθεναγωγείο. Το εκπαιδευτήριο αυτό που ήταν το πρώτο για εκείνη την εποχή από κτιριακή πλευρά, αποπερατώθηκε στις 14 Ιουλίου 1874. Για την καλή του λειτουργία το προικοδότησε με2 χιλ. χρυσές λίρες.

Στα χρόνια της τουρκοκρατίας

Το Σχολείο αυτό λειτούργησε 80 χρόνια. Στο διάστημα αυτό φοίτησαν ολόκληρες γενιές κοριτσιών που μαζί με τα γράμματα διδάσκονταν και την χειροτεχνία.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, εκεί μέσα αθόρυβα συνεχίζονταν η διαπαιδαγώγηση από άξιους δασκάλους, όπως ο αείμνηστος εθνοδιδάσκαλος Ε. Ζάχος.

Εμμανουηλίδης Πέτρος-Στυλιανός