Αρχείο μηνός Μάιος 2014

Μνήμες …Μικρασίας

Μέρες μνήμης και απόδοσης φόρου τιμής, των εγκλημάτων από την οργανωμένη γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού και της τραγωδίας που ακολούθησε, ζωντάνεψαν, την Τρίτη 20 Μαΐου, ώρα 20:30, οι μικροί μαθητές του Ολοήμερου Τμήματος του 2ου Δ.Σ. Βέροιας με τη θεατρική τους παράσταση. Μέσα από βιωματικά παιχνίδια ρόλων, με τη συνοδεία μουσικής, χορού και τραγουδιού, αναβίωσαν, τα ιστορικά γεγονότα, τον ανείπωτο θρήνο, τις ταλαιπωρίες και κακουχίες και τους διωγμούς που υπέστη από τις πατρογονικές του εστίες, ο Μικρασιατικός Ελληνισμός.

Για μια ακόμα φορά η τέχνη του θεάτρου βουβή και αμήχανη όπως πάντα αναπαριστάνει τα γεγονότα θυμίζοντάς τα στους παλαιότερους και γνωρίζοντας τα στους νεότερους, έτσι ώστε με τη μνήμη και τη γνώση να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια εγκλήματα.

Την εκδήλωση που είχε μεγάλη επιτυχία, τίμησε με την παρουσία του, πλήθος κόσμου μεταξύ αυτών, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Βέροιας κ. Παπαδόπουλος Βασίλης, η δημοτική Σύμβουλος Αρχοντάκη ? Γεωργίου Ελισάβετ (Βέτα), γονείς, εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι φορέων.

Still0522_00001 Still0522_00004 Still0522_00003 Still0522_00002 Still0522_00000

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο με Βεροιώτες Συγγραφείς

Στα πλαίσια της δράσης «Γνωρίζω Ντόπιους Συγγραφείς», οι μαθητές του σχολείου μας (Ε΄ τάξη) ήρθαν σ? επαφή (κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2013-14)  με συγγραφείς του τόπου μας και  το έργο τους? Συζήτησαν, προβληματίστηκαν, διασκέδασαν,  συνδημιούργησαν?

1. Τάρη Ελισάβετ

tarh

«?Σίγουρα μας καθορίζουν οι επιλογές, αλλά παίζει ρόλο και η τύχη?

?Είναι σπουδαίο το ταλέντο, αλλά χρειάζεται και να καλλιεργηθεί?

?Ο καλός συγγραφέας γίνεται, καλλιεργώντας τα ταλέντα του?

?Αισθάνομαι ωραία όταν διαβάζω ένα καλό βιβλίο, ταξιδεύω…

?Το βιβλίο είναι μια βάρκα για ταξίδι στη φαντασία?

?Να διαβάζετε, να διαβάζετε, να διαβάζετε?

?Να διαβάζετε πολλά παραμύθια για να ? μεγαλώσει η φαντασία σας?

?Φαντασία!!! Δώστε φτερά και ορίζοντες στη φαντασία. Η φαντασία διαμορφώνει χαραχτήρες?

?Η Ευτυχία βρίσκεται στα πολύ απλά πράγματα?»

http://users.sch.gr/elisavettar/?page_id=170

Η μάγισσα Σουσουρέλα και οι αριθμοί

Σουσουρέλα – Παιδικό τραγούδι

2. Ιεροπούλου  Εύα

ieropoulou

«?Το να γράφεις είναι ένα καταφύγιο, μια φωλιά, ένα κουκούλι, που μπαίνεις και δε σε πειράζει κανείς και τίποτα. Ξεχνιέσαι!…

?Μια εσωτερική ανάγκη να βρεθείς σ? έναν κόσμο που είναι φτιαγμένος από σένα για σένα, πιο προσωπικός, πιο ήρεμος και ασφαλής…

?Γράφοντας ένα βιβλίο το πρώτο πράγμα που θέλω, είναι να με κάνει να γελάω?

?Αυτά που έχουμε σαν αξίες και τα πιστεύουμε, δε χρειάζεται να τ? αλλάζουμε για ν? αρέσουμε στον έναν ή τον άλλον?

?Άλλος γεννιέται με το ταλέντο για να γίνει συγγραφέας κι άλλοι θα γράψουν πάρα πολύ, αλλά μπορεί να μη γίνουν συγγραφείς?

?Είναι και θέμα δουλειάς: Αν δεν έχω διαβάσει βιβλία, αν δεν έχω πάρει ιδέες, αν δεν έχω δουλέψει ? πώς θα γίνω συγγραφέας;?

?Να διαβάζετε, προσπαθώντας να κάνετε κάποιες ποιοτικές επιλογές?

?Γράψτε τις ιστορίες σας. Αφήστε τις στην άκρη.  Αφήστε να περάσει λίγος χρόνος, να μεγαλώστε λίγο ? Ξαναρίξτε μια ματιά? Ξαναφτιάξτε το! παλέψτε με το κείμενο! Δουλέψτε το! Κάντε μία, δυο, τρεις, πέντε προσπάθειες, μέχρι ? ν? αρέσει σ?  εσάς. Αυτό είναι το κριτήριο: Ν? αρέσει σ? εσάς! ?

?Το σημαντικό είναι να πιστεύουμε ότι τα πράγματα μέχρι ένα βαθμό μπορούμε να τα καθορίσουμε εμείς?»

http://evaieropoulou.gr/

3. Τσιάμη Σοφία

tsiami

«?Λατρεύω τα βιβλία. Από μικρή διάβαζα πολλά βιβλία.  Αν μ? αφήσετε σ? ένα βιβλιοπωλείο ή μια βιβλιοθήκη, μπορεί να ξεχαστώ και να φύγω την επόμενη μέρα?

?Γράφω για θέματα που μ? αρέσουν ή που έχω να πω κάτι γι? αυτά…

?Το τελικό αποτέλεσμα των βιβλίων μου είναι ξεκάθαρο απ? την αρχή. Ξέρω τι θέλω να πω, ποιο είναι το μήνυμα ή σκοπός. Στη συνέχεια το στήνω (αρχή ? μέση ?τέλος). Μετά το δουλεύω ξανά και ξανά μέχρι να φτάσει να είναι ένα ωραίο ανάγνωσμα?

?Ο καλός συγγραφέας γεννιέται μ? ένα χάρισμα που μπορεί να το χουμε όλοι μέσα μας. Σε κάποιους έρχονται κάποιες συγκυρίες ή αφορμές που το κάνουν να εκδηλωθεί και σ? άλλους μπορεί να μην έρθουν ποτέ…

?Αλλά ο συγγραφέας  πρέπει και να γίνει. Να διαβάσει, να δουλέψει, να καλλιεργήσει το χάρισμά του?

?Τα βιβλία μας χαλαρώνουν, μας  ξεκουράζουν, μας διδάσκουν, μας ταξιδεύουν, μας προβληματίζουν, μας δείχνουν δρόμους, πλαταίνουν τους ορίζοντες και τη φαντασία μας?

?Να διαβάζετε. Να διαβάζετε πολλά βιβλία. Να πηγαίνετε στα βιβλιοπωλεία, στις βιβλιοθήκες, να παρακολουθείτε εκδηλώσεις. Βάλτε το βιβλίο στη ζωή σας και στη ζωή των ανθρώπων γύρω σας?»

http://www.verianet.gr/post/27493:beroia:-i-sofia-tsiami-paroysiase-to-‘ena-agori…-enas-psaras…-dyo-oneira’-(binteo)

https://www.youtube.com/watch?v=LUMkpcTvJcQ

 

4. Πρωτοψάλτου Χρυσάνθη

protopsaltou

«?Παρατηρώντας καθημερινά τους ανθρώπους και τα πράγματα, διαπιστώνεις ότι ακόμα κι αν φαίνονται ίδια, είναι και λίγο διαφορετικά. Αλλάζουν?. Αυτό δημιουργεί σκέψεις και ιδέες ?

?Μπορεί μια ιστορία να ξεκινήσει κάπως και να καταλήξει κάπως αλλιώς ? ν? αλλάξει το θέμα ή να της μείνουν μόνο οι ήρωες?

?Ο καλός ποδοσφαιριστής, αν δεν του έδιναν ποτέ μια μπάλα ή αν δεν τον πήγαιναν ποτέ στο γήπεδο, θα γίνονταν καλός;

?Μπορεί κάποιοι άνθρωποι να έχουν ένα ταλέντο, αλλά αν δεν το καλλιεργήσουν θα μείνει στο ντουλάπι?

?Το διάβασμα αναπτύσσει τη φαντασία και μας κάνει να ταξιδεύουμε?

?Οτιδήποτε σας συμβαίνει ή σας κάνει εντύπωση, μην το αφήνετε έτσι. Σκεφτείτε το άλλη μια φορά, μπορεί μ? αυτό να φτιάξετε μια ιστορία ή να σας φτιάξει αυτό μια ιστορία?

?Νομίζω ότι η επιλογή μας καθορίζει. Μπορούμε ν? αλλάξουμε και να βελτιώσουμε πολλά πράγματα, όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες γύρω μας?»

https://chrysanthethestoryteller.wordpress.com/

5. Δόμανου Ελένη

domanou

«?Γράφοντας, το ίδιο το θέμα ή το γραπτό, σε οδηγεί σε μονοπάτια που αρχικά δεν είχες φανταστεί?

?Ο καθένας μας μπορεί να γίνει καλός συγγραφέας, αρκεί να το θέλει πραγματικά?

?Για να γράψουμε  χρειάζονται γνώσεις, φαντασία, όρεξη για δουλειά και πάθος για δημιουργία?

?Το διάβασμα είναι πολύτιμο δώρο, ολοκληρώνει την προσωπικότητά μας, εκπαιδεύει το μυαλό μας, μας προσφέρει πολύτιμες γνώσεις, μας συντροφεύει, μας ψυχαγωγεί?

?Το βιβλίο είναι ένα παράθυρο στον κόσμο?

?Το βιβλίο είναι ο καλύτερός μου φίλος και ξέρω ότι δε θα με προδώσει ποτέ?

?Τα πιο πολλά πράγματα εξαρτώνται από μας τους ίδιους, περνάνε απ? το χέρι μας?

?Τις περισσότερες φορές το μέλλον μας εξαρτάται απ? το αν θα κάνουμε σωστές ή λάθος επιλογές?»

Τόσα λίγα για πολύ καιρό

Αγγίζοντας το αύριο

6. Γκόρης Μιχαήλ

gkoris

«Εγώ αισθάνθηκα την ανάγκη να γράψω. Είχα ξεκάθαρο στο μυαλό μου μόνο το θέμα. Δεν σκέφτηκα ποια θα είναι η αρχή, ποια η μέση και ποιο το τέλος. Οι ιδέες γεννιούνταν μόνες τους στο μυαλό μου. Εγώ τις τιθάσευα, μετατρέποντάς τις σε γραπτό λόγο?

? Έχω διαβάσει τους Έλληνες κλασσικούς και πολλά βιβλία νομικά, πολιτικά, κοινωνιολογίας, ψυχολογίας  και ιστορίας?

?Είμαι 85 χρονών. Τα βιώματά μου (πόλεμος, κατοχή, εμφύλιος?) είναι χαραγμένα βαθιά στη μνήμη μου.  Οι εμπειρίες μου, οι αξίες μου, τα πιστεύω μου, όλα αυτά που διάβασα? σίγουρα περνάνε και στα βιβλία μου?

?Βάζω τους ήρωες των έργων μου που είναι φανταστικοί οι περισσότεροι, να ζουν, να κινούνται και να δρουν  μέσα σ? ένα αληθινό ιστορικό πλαίσιο?

?Τα βιβλία προσφέρουν γνώσεις, ψυχαγωγούν, προβληματίζουν, μεταδίδουν ιδέες και μηνύματα? αλλά τελικά το τι θα κερδίσει απ? αυτά ο αναγνώστης ,  εξαρτάται κι απ? αυτόν τον ίδιο…

?Ο καθένας επιλέγει τα βιβλία που του αρέσουν και του ταιριάζουν. Ο καθένας κάνει την επιλογή του. Εμένα μου αρέσει να με ηρεμούν, να ξυπνούν μέσα μου τον έρωτα και το ρομαντισμό, να τα διαβάζω ευχάριστα?

?Στη ζωή μας παίζει ρόλο και η επιλογή και η τύχη. Αλλά η τύχη από μόνη της δεν αρκεί αν δεν τη βοηθήσουμε κι εμείς?

?Η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς, αρκεί να μπορούν ν? ανταποκριθούν σ? αυτό που τους προσφέρει».

Εγώ ο Ορφέας

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με ντόπιους συγγραφείς, στο Wiki της Ημαθίας:

http://wiki.libver.gr/

 

Θεατρική παράσταση:<<Ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας ? Σμύρνη>> ?

 

foto 1

foto 1

Το Oλοήμερο τμήμα του 2ου  Δημοτικού Σχολείου Βέροιας σας

προσκαλεί στη θεατρική παράσταση με θέμα

<<Ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας ? Σμύρνη>>  

που θα πραγματοποιηθεί

την Τρίτη 20 Μαΐου 2014 και ώρα 20:30

 στο χώρο του σχολείου .

foto2

Παραμυθένια Χριστούγεννα!!!

15 Ιανουαρίου 2014

4746

 

 

Οι μαθητές της Α? τάξης τμήμα 2ο και της Β? τάξης, την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013 σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου μας είπαν τα κάλαντα στους γονείς, συγγενείς και φίλους τους που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και τους ευχήθηκαν καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος.

Με έναν δικό τους τρόπο μέσα από ένα παραμυθάκι με τον μικρό Τρι το τριγωνάκι  έστειλαν  σ? όλο τον κόσμο το μήνυμα της αγάπης. Ένα μήνυμα που θα πρέπει να πλημμυρίσει τις καρδιές των ανθρώπων, όχι μόνο αυτές τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και τις Πρωτοχρονιάς, αλλά παντοτινά.

Υπεύθυνοι της εκδήλωσης: ήταν η δασκάλα της Α? τάξης κ. Τσολάκη Κατερίνα η οποία επιμελήθηκε τη σκηνική παρουσία, η μουσικός του σχολείου μας κ. Ξένου Σοφία η οποία έντυσε μουσικά το παραμύθι και ο υπεύθυνος της Β? τάξης κ. Φελεκίδης Παντελής.

Καλά Χριστούγεννα,  ευτυχισμένο και ειρηνικό το νέο έτος!

Βαθμοί 1ου τριμήνου στο σχολείο

23 Δεκεμβρίου 2013

 

Τη Δευτέρα,  23 Δεκεμβρίου, θα δοθούν οι έλεγχοι για την πρόοδο των παιδιών στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.

Στις 12:00 θα γίνουν οι συναντήσεις των δασκάλων με τους  γονείς και κηδεμόνες των μαθητών μας και μετά την ολοκλήρωση των επαφών, οι μαθητές θα αποχωρήσουν από το σχολείο.

Επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη του Στ2

18 Δεκεμβρίου 2013

 

 45

 

Την Παρασκευή, 13-12-2013, οι μαθητές του Στ2, συνοδευόμενοι από το δάσκαλό τους Θεοδώρου Γεώργιο, στο πλαίσιο του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης, επισκέφθηκαν τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, όπου δανείστηκαν βιβλία και πήραν μέρος στο πρόγραμμα με τίτλο ?Η βιβλιοθήκη? που αναφέρεται στη Μικρασιατική καταστροφή.

Ημερίδα για τις πρώτες βοήθειες στα παιδιά

13 Δεκεμβρίου 2013

 

 

 43

Ημερίδα «Πρώτες βοήθειες και παιδί»

 

     Πραγματοποιήθηκε, με επιτυχία, η ημερίδα την οποία διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας ?Μελέτειου, την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου.

Η κεντρική εισηγήτρια του θέματος ?Πρώτες βοήθειες και Παιδί? κ. Αντωνία Κοντού, ειδικευόμενη Παιδίατρος του Γ.Ν. Βέροιας, παρουσίασε τις σύγχρονες επιστημονικές θέσεις για τους τρόπους αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών από τραυματισμό ή ασθένεια.

Αρκετές ήταν οι ανατροπές σ? αυτά που θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα ενδεδειγμένοι  και ασφαλείς τρόποι αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών. Σε όλους όσους συμμετείχαμε, αναδείχθηκε η αναγκαιότητα επικαιροποίησης και εμπλουτισμού των γνώσεων και των δεξιοτήτων, για τις πρώτες βοήθειες που θα καλεστούμε να παράσχουμε στα παιδιά είτε ως γονείς είτε ως εκπαιδευτικοί.

 Ευχαριστούμε θερμά, την κ. Αντωνία Κοντού, για τη βοήθειά της στην ενημέρωσή μας σε θέματα πρόληψης και προστασίας των παιδιών.

Πρώτες Βοήθειες για παιδιά

10 Δεκεμβρίου 2013

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας, προσκαλεί Εκπαιδευτικούς και Γονείς στην Ημερίδα που διοργανώνει σε συνεργασία με την Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας την Πέμπτη 12/12/2013 και ώρα 18.00 στο χώρο του σχολείου, με θέμα ʽΠρώτες Βοήθειες για παιδιάʼ.
Το θέμα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλους μας και η παρουσία σας θα μας ευχαριστούσε .

Μετά τιμής
Το Δ.Σ του Συλλόγου