Αρχείο μηνός Δεκέμβριος 2015

Χριστουγεννιάτικη γιορτή

 

Οι μαθητές της Α΄ τάξης στις 23/ 12/ 2015 παρουσία των γονέων τους και των μαθητών Β΄ και Γ΄ τάξεων τραγούδησαν Κάλαντα και Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και παρουσίασαν τα θεατρικά τους με διδακτικό περιεχόμενο που απορρέουν από το επίκαιρο γεγονός της προσφυγιάς, της καταστροφής του Περιβάλλοντος και το χαρούμενο γεγονός της αλλαγής του χρόνου.

DSCN8327DSCN8456

DSCN8395DSCN8354

Προανάκρουσμα Χριστουγέννων για τους μαθητές της γαλλικής γλώσσας

uiuii

Οι μαθητές της γαλλικής γλώσσας του σχολείου μας γιορτάσαμε τον ερχομό των εορτών των Χριστουγέννων κάνοντας το Avent μας (ημερολόγιο του Δεκέμβρη)  με τον P?re-No?l  (Άι-Βασίλη) και ανταλλάσσοντας ευχές  με μαθητές των γαλλικών από άλλα σχολεία μέσα από τις κάρτες που χειροτεχνήσαμε.

Μιλήσαμε, επίσης,  για τα έθιμα των Χριστουγέννων στη Γαλλία, για τα γαλλικά πιάτα και το γιορτινό τραπέζι στη Γαλλία και δοκιμάσαμε γαλλικές γκοφρέττες(gaufrettes)  και τρούφες (truffes) με σοκολάτα.

Είδαμε την ταινία Les Choristes (Τα Παιδιά της χορωδίας) που μιλάει για την αγάπη του δασκάλου για τα παιδιά αλλά και των παιδιών για το δάσκαλό τους, προσεγγίζοντας αυτή την τόσο σημαντική πλευρά της Αγάπης μέσα από ένα (fiche p?dagogique) παιδαγωγικό δελτίο με απλές ερωτήσεις πάνω στην ταινία.

Τέλος, επισκεφθήκαμε όλες τις τάξεις του σχολείου μας λέγοντας στα παιδιά και τους δασκάλους τα ελληνικά και τα γαλλικά κάλαντα καθώς και ένα επίκαιρο γαλλικό τραγουδάκι αφιερωμένο με την αγάπη μας στα δυστυχισμένα παιδιά της γης, σ?αυτά που ζουν την αδικία και τη φρίκη του πολέμου:

ujnguyjbh

 

 

 

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

 

Το πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν το Γ΄2 και η  ΣΤ΄ τάξη του σχολείου μας, συνοδεία των δασκάλων τους κ. Θεοδώρου Γιώργου , κ. Σκούμπα Χρυσάνθης και της δασκάλας της Ειδικής Αγωγής κ. Ιωαννίδου Νικολέτας.

Οι μαθητές της Γ΄2 τάξης, αφού είδαν την Στερεοσκοπική ταινία για την ιστορία της αεροπλοΐας με τίτλο «Πέρα από τους Ουρανούς», πήραν μέρος σε δραστηριότητες και ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου.

Οι μαθητές της ΣΤ΄τάξης αφού πρώτα ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου και απόλαυσαν εκθέματα από όλη την  ιστορία της Ελλάδας , πήραν μέρος στο καινοτόμο εκπ/κό – βιωματικό πρόγραμμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και την ειρήνη με τίτλο «Μαθαίνοντας για την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική αλλαγή».

Τέλος ξεκουράστηκαν στον κήπο του Μουσείου, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά κανόνια ,τορπίλες , να μπουν μέσα σε άρματα μάχης (τανκς)  και να θαυμάσουν από κοντά ένα σύγχρονο πολεμικό αεροπλάνο.

DSCN6420[1]

 

Επίσκεψη της Ε΄ τάξης στο οινοποιείο Δαλαμάρα και στο Δημοτικό Πάρκο της Νάουσας

Οι  μαθητές  της Ε΄  τάξης   του  σχολείου  μας  την  Τετάρτη  16 Δεκεμβρίου  πραγματοποίησαν  εκπαιδευτική  επίσκεψη  στο  οινοποιείο  Δαλαμάρα  και  στο Δημοτικό Πάρκο  της  Νάουσας  συνοδευόμενοι  από  τους  δασκάλους  τους , Φελεκίδη  Παντελή  και Τσεχελίδη  Γιάννη. Στο  οινοποιείο   προϋπάντησε   τους  μαθητές  ο  κ. Γιάννης  Δαλαμάρας , που  συνεχίζει  μια  οικογενειακή  παράδοση  150  και πλέον  ετών γύρω  από την καλλιέργεια  του  αμπελιού  και  την οινοποιία. Με  πολλή  διάθεση  και  χαρά   εξήγησε  όλη  τη  διαδικασία  της  παραγωγής  του  κρασιού  από  το  κλήμα  μέχρι  το  … ποτήρι  μας  απατώντας  στις  ερωτήσεις  των  μαθητών. Κατόπιν  ξενάγησε  τους  μαθητές  στους  χώρους  του  οινοποιείου . Μετά  το  τέλος  της  επίσκεψης   οι μαθητές  μετέβησαν   στο  Δημοτικό Πάρκο  της  Νάουσας  όπου  απόλαυσαν  διάφορα παιχνίδια  μέσα  σε  ένα όμορφο περιβάλλον.

ένα  σύγχρονο ... πατητήρι

ένα σύγχρονο … πατητήρι

Μάθημα ... αμπελουργίας

Μάθημα … αμπελουργίας

Στο κελλάρι . Το  κρασί παλαιώνεται. Σσσ... θέλει  ησυχία.

Στο κελλάρι . Το κρασί παλαιώνεται. Σσσ… θέλει ησυχία.

Στο αποστακτήριο. Μυρωδιές... μεθυστικές.

Στο αποστακτήριο. Μυρωδιές… μεθυστικές.

Στο εμφιαλωτήριο. Οι  φιάλες  είναι έτοιμες για το τραπέζι μας. Στην υγειά μας!

Στο εμφιαλωτήριο. Οι φιάλες είναι έτοιμες για το τραπέζι μας. Στην υγειά μας!

Δημοτικό  Πάρκο Νάουσας.Έτοιμοι για  την επιστροφή.

Δημοτικό Πάρκο Νάουσας.

.

Με την Ορχήστρα του Δήμου Θεσ/κης

Λίγη από τη μαγεία των Χριστουγέννων έζησαν οι μαθητές της Β’ και της Δ’ τάξης του σχολείου μας,  την προηγούμενη εβδομάδα, στο Χώρο Τεχνών.

Απόλαυσαν μοναδικά έργα του παγκόσμιου κλασικού ρεπερτορίου,  που τα παρουσίασε με το δικό της ξεχωριστό τρόπο η Ορχήστρα Κλασικής Μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η ατμόσφαιρα ήταν μαγική και τα παιδιά έδειξαν τον ενθουσιασμό τους με δυνατό χειροκρότημα.

 

20151201_112640.jpg 220151201_112628.jpg 1

 

Στο Κ.Π.Ε. Νάουσας

Το Περιβαλλοντικό Κέντρο  Νάουσας  επισκέφτηκαν  οι μαθητές/ιες των Α΄, Β΄, Γ΄ και  Δ΄ τάξεων του σχολείου μας.

Εκεί, συμμετείχαν  σε  διάφορα εκπαιδευτικά  προγράμματα με  Δραματοποίηση –  Παιχνίδι  –   Ζωγραφική   και ευαισθητοποιήθηκαν  πάνω στην αξία του νερού και  τις  προϋποθέσεις ανάπτυξης του δάσους.

Μετά επισκέφτηκαν το άλσος του Αγίου Νικολάου, όπου υλοποιήθηκαν  διάφορες σχετικές δραστηριότητες.

20151202_110558.jpg.3DSCN7004.jpg. 1

DSCN7011 (1).jpg.220151202_122059 (1).jpg.4

 

Χριστουγεννιάτικο Bazaar

Χριστούγεννα πλησίασαν, δεντράκια στολιστήκαν.
Χαμόγελα ξεπρόβαλαν, φωνούλες ακουστήκαν.
Τα κάλαντα θα ψάλλουνε, σ? όλες τις γειτονιές,
 Αι Βασίλη άκουσε, όλες μας τις ευχές?
Σας προσκαλούμε όλους στο Χριστουγεννιάτικο Παζάρι του 2ου   Δημοτικού Σχολείου
που θα γίνει στις 10 και 11 Δεκέμβρη 2015, στην αίθουσα του ΚΑΠΗ
στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους.
Το Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων-Κηδεμόνων
12291875_691197214350580_4257410325221925360_o

Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης

         «Λειτουργία Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης μαθητών και νηπίων 

                                          Α/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας»

        Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Η βαθιά οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας την τελευταία πενταετία έχει επηρεάσει σοβαρά την καθημερινότητα και την κοινωνική ζωή όλων σχεδόν των πολιτών, ενώ μεγάλα στρώματα της κοινωνίας μας βιώνουν τον εφιάλτη της ανέχειας και της στέρησης ακόμα και βασικών ειδών διατροφής. Η ζοφερή αυτή κοινωνική πραγματικότητα επιδρά ακόμα πιο αρνητικά στην πλέον ευαίσθητη πληθυσμιακή ομάδα που είναι τα παιδιά. Στοιχεία πρόσφατων σχετικών ερευνών, όπως αυτή του Ινστιτούτου «Prolepsis», αποκαλύπτουν πως το 53% των μαθητών των δημοτικών σχολείων που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα «Διατροφή» βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ το «τέρας» της πείνας κυνηγά το 21% απ’ αυτούς.

Η κατάσταση αυτή έχει αυτονόητες συνέπειες στη σωματική και ψυχική υγεία των μαθητών, ενώ  δραματικές είναι οι επιπτώσεις και στην πορεία της σχολικής φοίτησης. Σύμφωνα με επιστημονικές απόψεις και ερευνητικά δεδομένα, τα παιδιά που βιώνουν καταστάσεις πείνας εμφανίζουν έντονα ψυχοκοινωνικά προβλήματα, ενώ τείνουν να κάνουν περισσότερες απουσίες ή ακόμα και να διακόπτουν τη φοίτησή τους. Ειδικά στο θέμα της σχολικής διαρροής διαπιστώθηκε πως την τελευταία πενταετία ο αριθμός των μαθητών που δεν πηγαίνουν στο σχολείο αυξήθηκε κατά 11,4%. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι μαθητές του δημοτικού που προέρχονται από επισιτιστικά ανασφαλείς οικογένειες δυσκολεύονται να αποδώσουν στα μαθήματά τους σε ποσοστό 22% έναντι 10% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό των συμμαθητών τους που προέρχονται από επισιτιστικά ασφαλείς οικογένειες.

Μπροστά σ’ αυτή την τραγική κοινωνική και εκπαιδευτική πραγματικότητα που οδηγεί τη χώρα μας σε μορφωτική συρρίκνωση, η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, σε συνεργασία με όλους τους Διευθυντές των σχολείων και τους εκπαιδευτικούς, δραστηριοποιούνται δίνοντας το μήνυμα της προώθησης νέων μορφών συλλογικότητας και αλληλεγγύης σε επίπεδο σχολικής κοινότητας και τοπικής κοινωνίας. Για το λόγο αυτό, συγκροτήσαμε το «Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης» για τους μαθητές όλων των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων της Ημαθίας.

Σκοπός του Δικτύου είναι η άμεση, ουσιαστική και διακριτική υποστήριξη εκείνων των μαθητών και των οικογενειών τους που βρίσκονται σε κατάσταση ένδειας και επισιτιστικής ανασφάλειας. Η ενίσχυση των μαθητών αυτών με τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια και σχολικά είδη θα γίνεται με την εθελοντική προσφορά και βοήθεια μεμονωμένων συμπολιτών μας, φορέων, σωματείων και επαγγελματιών.  Ήδη το «Δίκτυό» μας από τα πρώτα του βήματα ενισχύεται σημαντικά από επαγγελματίες της Ημαθίας μέσω τακτικών προσφορών κυρίως σε είδη τροφίμων, ενώ υπάρχει παράλληλη και στενή συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη για την κατά περίπτωση ένταξη στο πρόγραμμα παροχής συσσιτίων.

Το «Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης» στοχεύει στην υποστήριξη όλων ανεξαιρέτως των μαθητών, σε όλα τα σχολεία της Ημαθίας, καθώς το σύνολο των υλικών που θα συγκεντρώνεται στις σχολικές μονάδες θα καταγράφεται ηλεκτρονικά σε ειδικά σχεδιασμένο ιστοχώρο της Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης όπου έχουν πρόσβαση και συνεργασία όλες οι σχολικές μονάδες. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει άμεση ενημέρωση όλων των σχολείων για το σύνολο των διαθέσιμων ειδών σε επίπεδο Νομού και ταχεία διακίνηση προς οικογένειες και σχολεία που αντιμετωπίζουν σοβαρότερο πρόβλημα. Αυτό σημαίνει πως το «Δίκτυο» μπορεί να υποστηρίξει κάθε μαθητή ανεξάρτητα από το σχολείο στο οποίο αυτός φοιτά.

Στο πλαίσιο αυτό, η οικογένεια που αντιμετωπίζει πρόβλημα κυρίως σε επίπεδο επισιτιστικής επάρκειας ή και ένδυσης του παιδιού, μπορεί να απευθύνεται στον Διευθυντή του σχολείου ο οποίος με τη διακριτικότητα που απαιτείται θα μεριμνά για την κάλυψη των αναγκών του μαθητή.

            Αγαπητοί γονείς,

Οι αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης δεν αναφέρονται σε συγκεκριμένους συμπολίτες μας και δεν αφορούν μόνο στον μικρόκοσμο του καθενός. Το Άτομο βρίσκεται σε διαρκή αλληλεπίδραση με την Κοινωνία με συνέπεια να επηρεάζεται το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο και η καθημερινότητα όλων ανεξαιρέτως. Γι’ αυτό και το «Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης» της Α/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας υποστηρίζεται στο ξεκίνημά του ενεργά από τους διευθυντές και τους δασκάλους των παιδιών σας που, ως λειτουργοί και με υψηλό αίσθημα ευθύνης, ανταποκρίθηκαν άμεσα στην ανάγκη για ουσιαστική βοήθεια στο μαθητή-θύμα της οικονομικής κρίσης. Η επιτυχία του όμως θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το ενδιαφέρον και την υποστήριξη που θα παράσχετε εσείς, οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών. Για το λόγο αυτό καλούμε όλους εσάς που μπορείτε να βοηθήσετε, να έλθετε σε επαφή με το σχολείο των παιδιών σας, προσφέροντας οτιδήποτε θα μπορούσε να ενισχύσει τον μικρό μαθητή, που ο εφιάλτης της ανέχειας επιδρά αρνητικά στη σχολική του πρόοδο και τη γενικότερη πνευματική του ανάπτυξη.

Ευελπιστώντας στη θετική ανταπόκρισή σας, ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο εγχείρημά μας.

                                                                      Με τιμή, 

                                 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

                                               ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ