O Δήμος Βέροιας, η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης και οι Σχολικοί Σύμβουλοι Ημαθίας, επιθυμώντας να αναδείξουν και να στηρίξουν   στην πράξη μία από τις τέσσερες βασικές αρχές (άρθρο 12) της Διεθνούς  Σύμβασης (1989) για τα Δικαιώματα του Παιδιού, αποδέχονται την παρούσα  πρόταση  εφαρμογής εκπαιδευτικού προγράμματος που κατέθεσε και στους τρεις φορείς ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας Νίκος Μαυροκεφαλίδης …

… Η πρόταση απευθύνεται  σε μαθητές ΣΤ΄ τάξης  των  Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Βέροιας και αφορά  τη Σύνοδο του  «1ου Δημοτικού Συμβουλίου Παίδων Δήμου Βέροιας» ως ένα ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Σκοπός του προγράμματος είναι να επιλεγούν από τους μαθητές της ΣΤ΄τάξης των Δημοτικών Σχολείων Δήμου Βέροιας οι Παίδες  «Δημοτικοί Σύμβουλοι» και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και των συνεργαζόμενων Εκπ/κών Φορέων, να οριστικοποιηθεί η ημέρα της Πανηγυρικής Συνόδου στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, στις 11 Δεκεμβρίου 2017, ημέρα Δευτέρα και από ώρα 10.00 έως 14.00.

Στο «Δημοτικό Συμβούλιο Παίδων» θα συμμετέχουν 28 τακτικά μέλη, ως εκπρόσωποι των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Βέροιας (ένα μέλος από κάθε σχολείο) και 28 αναπληρωματικά μέλη.

Μέσω της συγκρότησης του «Δημοτικού Συμβουλίου Παίδων», το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση του ενδιαφέροντος των παιδιών για τα κοινά του Δήμου τους και της βιωματικής δράσης τους που προσομοιάζει στη λειτουργία του σημαντικότερου τοπικού πολιτικού σώματος που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας.

Η εφαρμογή του προγράμματος θα δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά μέσα από ένα πλαίσιο θεμάτων να παρουσιάσουν δημόσια, στην  ολομέλεια του «Δημοτικού Συμβουλίου Παίδων»,  τις δικές τους σκέψεις, θέσεις ,απόψεις, επιθυμίες, προτάσεις και να μυηθούν στις αξίες, στις πρακτικές και στις δυσκολίες της δημοκρατίας, ως τρόπου συλλογικής διαβούλευσης, διευθέτησης και επίλυσης ζητημάτων που απασχολούν τους δημότες όλων των ηλικιών.

Σκοπός του «Δημοτικού Συμβουλίου των Παίδων» δεν είναι να προβληθούν κάποια ατομικά ή, έστω, στενά  τοπικά, κοινωνικού χαρακτήρα, αιτήματα και να βρουν άμεσα τη λύση τους. Τα παιδιά «Δημοτικοί Σύμβουλοι» μαθαίνουν μέσα από την όλη διαδικασία ότι τα όποια αιτήματα και οι προβληματισμοί πρέπει να συζητούνται και ότι μέσα από τη ζύμωση, που συνεπάγονται οι δημοκρατικές διαδικασίες, κάποια από αυτά μπορεί και να βρίσκουν τελικά τη λύση τους …

siskepsi gia ds paidon

H Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ

Κατηγορίες: Προγράμματα