Το Σχολείο μας εκτός από 2ο Δημοτικό, είναι γνωστό και ως Μελέτειο. Το όνομα αυτό διατηρείται ως τιμή του Ιερομόναχου Μελέτιου, που στο ίδιο μέρος έχτισε το πρώτο παρθεναγωγείο (σχολείο για κορίτσια) της Βέροιας το 1874.

Ο Ιερομόναχος Μελέτιος, κατά κόσμον Μερκούριος, γεννήθηκε στη Βέροια το 1822. Είναι η εποχή που ξεσπάει η επανάσταση εναντίον των Τούρκων, η οποία στην περιοχή μας δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η Νάουσα και πολλά χωριά της περιοχής καταστρέφονται, ενώ απαγορεύεται η λειτουργία των σχολείων μέχρι το 1849 (27 περίπου χρόνια). Η μόρφωση των παιδιών περιορίζεται πλέον στα βασικά (γραφή, ανάγνωση) και γίνεται κυρίως στις ενορίες και τα μοναστήρια.μελέτιος-κωνσταμονίτης (1)

Κάτω από τέτοιες συνθήκες έμαθε τα πρώτα του γράμματα και σε ηλικία 14 ετών (1836) πήγε στο μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου ως μοναχός. Οχτώ χρόνια αργότερα (1844), πήγε στο Άγιο Όρος στη Μονή Κωνσταμονίτου, στην οποία αργότερα χειροτονείται πρεσβύτερος. Η μονή βρισκόταν σε άσχημη οικονομική κατάσταση και είχε ανάγκη από γενική ανακαίνιση και συντήρηση.

Λίγα χρόνια αργότερα, ο Μελέτιος μαζί με τον ηγούμενο της μονής (Συμεών), ξεκίνησαν μια προσπάθεια ανεύρεσης των χρημάτων που χρειάζονταν για την αναγκαία ανακαίνιση. Επεδίωξαν και εξασφάλισαν τη σχετική άδεια, προκειμένου να περιοδέψουν στη Ρωσία μεταφέροντας λείψανα και εικόνες του μοναστηριού, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων. Οι περιοδείες αυτού του είδους συνηθίζονταν εκείνη την εποχή.

Η περιοδεία αυτή ξεκίνησε το 1862 και τελείωσε το 1866. Σε κάθε πόλη ή χωριό που επισκέπτονταν, ανακοίνωναν την άφιξή τους και καλούσαν τους πιστούς να προσέλθουν να προσκυνήσουν τα λείψανα των αγίων και την εικόνα της Παναγίας, ενισχύοντας ταυτόχρονα οικονομικά τη μονή, που βρίσκονταν σε άσχημη κατάσταση.

Ο Μελέτιος αποδεικνύεται άνθρωπος ιδιαίτερα επικοινωνιακός και εφευρετικός, με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει σε μικρό χρονικό διάστημα μεγάλο χρηματικό ποσό, με το οποίο εκτός από τις διάφορες εργασίες στη μονή, χρηματοδότησε και άλλα έργα μεταξύ των οποίων και το κτίριο του Μελέτειου Παρθεναγωγείου Βέροιας.

Μέλετειο Παρθεναγωγείο

Το σχολείο χτίστηκε το 1873-4 σε οικόπεδο που παραχώρησε η πόλη της Βέροιας, σε θέση που βρισκόταν παλιότερα το παρεκκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Χριστού, το οποίο είχε καταστραφεί από πυρκαγιά λίγα χρόνια νωρίτερα (1864). Εκτός από την κάλυψη των  εξόδων για το χτίσιμο του σχολείου, ο Μελέτιος δώρισε και 1000 τουρκικές λίρες για τα έξοδα λειτουργίας του.

Με αυτή του την προσφορά, θεωρήθηκε από τους κατοίκους της Βέροιας Μέγας Ευεργέτης.

Το κτίριο του σχολείου διατηρήθηκε μέχρι το 1955, όπου χτίστηκε στη θέση του καινούργιο σχολείο. Το 2ο Δημοτικό σχολείο Βέροιας. Το σχολείο μας. Το όνομα «Μελέτειο» όμως διατηρείται ακόμη, ως υπενθύμιση και αναγνώριση της προσφοράς του αρχικού ιδρυτή. (Πληροφορίες απ’ το βιβλίο: “Ο Βεροιώτης ιερομόναχος Μελέτιος Κωνσταμονίτης και η περιοδεία του στη Ρωσία (1862-1869)”  του Α. Γ. Βουδούρη)

Το Μελέτειο Παρθεναγωγείο ήταν ένα κτίριο μεγάλο, ορθογώνιο, πέτρινο, διώροφο με υπόγειο. Ήταν χωρισμένο σε έξι αίθουσες, έξι γραφεία διδασκάλων και μια μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων κι εορτών… Κύρια μαθήματα ήταν η Οικοκυρική, η Γεωγραφία, τα Γαλλικά, οι Χειροτεχνίες, το κέντημα, η Μαγειρική, η Γυμναστική και το Θέατρο.

Δεν ήταν μόνο το κτίριο μεγάλο αλλά και η αυλή, μεγαλύτερη από αυτή που είναι σήμερα, διότι αφαιρέθηκαν μεγάλα τμήματά της, για να μεγαλώσει η οδός Βενιζέλου. Αργότερα λόγω έλλειψης Δημοτικών Σχολείων άλλαξε από “Μελέτειο” σε 2ο Δημοτικό. Εκεί πήγαινα κι εγώ. Το κτίριο ήταν παλιό και τα σανιδένια πατώματα είχαν φθαρεί απ’ τη χρήση των παιδιών, καθώς τα παπούτσια τους είχαν από κάτω πρόκες “καρφιά” και τρέχοντας έφθειραν τα πατώματα … Μετά απ’ αυτό το γεγονός, το 2ο Δημοτικό μεταφέρθηκε στο 6ο Δημοτικό κι αργότερα στο Γυμνάσιο δίπλα στο πρώτο Δημοτικό (σημερινό Δημαρχείο).

unnamed

                                            (Αναπολώντας στους δρόμους της Παλαιάς Βέροιας: Ν. Καλλιγάς, 2014)