9 Απριλίου  2012

 

2ο Μελέτειο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας

                      2o Μελέτειο Βέροιας

Το 2ο  Μελέτειο Δημοτικό Σχολείο ,έχει μια ιδιαίτερα ξεχωριστή ιστορία. Το σχολείο στη μορφή που έχει σήμερα ανεγέρθηκε, μετά την κατεδάφιση του παλιού Μελέτιου Παρθεναγωγείου.

Μελέτειο Παρθεναγωγείο

Το Μελέτειο  Παρθεναγωγείο δώρισε στην πόλη, ο πανοσιότατος ιερομόναχος Μελέτειος. Μεγάλο του όνειρο ήταν να χαρίσει στην ιδιαίτερη πατρίδα του ένα σχολικό κτίριο για την μόρφωση των κοριτσιών. Έτσι αφού μάζεψε αρκετά χρήματα από τις ανθούσες εκκλησίες της Ρωσίας, γύρισε στην Βέροια για να γίνει ο ευεργέτης της, ιδρύοντας το πολυθρύλητο Παρθεναγωγείο, που τιμητικά ονομάστηκε Μελέτειο Παρθεναγωγείο. Το εκπαιδευτήριο αυτό που ήταν το πρώτο για εκείνη την εποχή από κτιριακή πλευρά, αποπερατώθηκε στις 14 Ιουλίου 1874. Για την καλή του λειτουργία το προικοδότησε με2 χιλ. χρυσές λίρες.

Στα χρόνια της τουρκοκρατίας

Το Σχολείο αυτό λειτούργησε 80 χρόνια. Στο διάστημα αυτό φοίτησαν ολόκληρες γενιές κοριτσιών που μαζί με τα γράμματα διδάσκονταν και την χειροτεχνία.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, εκεί μέσα αθόρυβα συνεχίζονταν η διαπαιδαγώγηση από άξιους δασκάλους, όπως ο αείμνηστος εθνοδιδάσκαλος Ε. Ζάχος.

Εμμανουηλίδης Πέτρος-Στυλιανός

 

Κατηγορίες: Μαθητικά Άρθρα