Η Σαρακοστή είναι μια περίοδος νηστείας που προετοιμάζει τους Χριστιανούς για το Πάσχα, τη μεγαλύτερη γιορτή στο χριστιανικό ημερολόγιο. Στην ορθόδοξη παράδοση, η Σαρακοστή διαρκεί σαράντα ημέρες και ξεκινάει την Καθαρά Δευτέρα. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γ2 συζήτησαν σχετικά με τη συγκεκριμένη περίοδο και μαζί με τη δασκάλα τους κα Χριστίνα Κάσσου, σήκωσαν τα μανίκια, φόρεσαν ποδιές και έφτιαξαν με ζυμάρι την Κυρά-Σαρακοστή.

Το έθιμο της κατασκευής της Κυράς Σαρακοστής με ζυμάρι στο σχολείο είναι ένα παραδοσιακό δημιουργικό εργαστήριο που έχει ως στόχο να εμπνεύσει τα παιδιά να συμμετάσχουν ενεργά στην πνευματική και δημιουργική προετοιμασία για την Αγία Εβδομάδα και το Πάσχα. Κατά τη διάρκεια αυτής της δραστηριότητας, τα παιδιά καλούνται να δημιουργήσουν μια μικρή φιγούρα της Κυράς Σαρακοστής χρησιμοποιώντας ζυμάρι ή άλλα υλικά που είναι εύκολα προσβάσιμα. Οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους και να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους μέσω αυτής της διαδικασίας, δημιουργώντας μια προσωποποιημένη εκδοχή της Κυράς Σαρακοστής.

Επιπλέον, οι μαθητές έφτιαξαν και χάρτινες εκδοχές της Κυρά-Σαρακοστής, με όμορφα χρώματα που συμβολίζουν τον ερχομό της άνοιξης και τη προετοιμασία για την αλλαγή της φύσης.

Επίσης, στο πλαίσιο της υλοποίησης των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, οι μαθητές του Γ2 που ασχολούνται με κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά, έφτιαξαν πουλιά-χαρταετούς. Μια κατασκευή με πρόχειρα και περίσσια χαρτόνια και με σπάγκο, που στόχο είχε να συνδυάσει τα έθιμα της περιόδου με το πνεύμα της επανάχρησης και ανακύκλωσης υλικών. Τα παιδιά απόλαυσαν την κατασκευή του και στη συνέχεια, δοκίμασαν στην αυλή τις πτητικές ικανότητες της κατασκευής τους.

Κατηγορίες: Γ' Τάξη