Με πολλή χαρά, όμορφα τραγούδια, λουλουδένια στεφανάκια στα μαλλιά και ομοιώματα από χελιδόνια στα χέρια αναβίωσαν οι μαθητές της Α΄ τάξης του σχολείου μας «Τα χελιδονίσματα», την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024.

Οι μαθητές μας, με τη συνοδεία της δασκάλας τους κα Κατερίνας Τσολάκη και του εκπαιδευτικού εικαστικών Γιάννη Κυβρακίδη, τραγουδώντας το «Χελιδόνα έρχεται», ανήγγειλαν τον ερχομό της άνοιξης στη γειτονιά του σχολείου, στα γειτονικά καταστήματα και επιχειρήσεις. Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν το Δημαρχείο της Πόλης και τραγούδησαν στον Δήμαρχο κ. Βοργιαζίδη Κωνσταντίνο. Ακολούθησε η επίσκεψή τους στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, όπου τους υποδέχτηκαν με πολλά χαμόγελα και κεράσματα η Διευθύντρια Εκπαίδευσης κα Γώτη Ευθυμία και το προσωπικό της Διεύθυνσης καθώς και οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης κα Παπαγεωργίου Αικατερίνη και κα Λαζαρίδου Ισαΐα.

Τέλος, οι μαθητές του σχολείου μας συναντήθηκαν με μαθητές του 1ου , του 5ου και του 7ου Δημοτικού Σχολείου στην πλατεία Δημαρχείου και αναβίωσαν όλοι μαζί το παραδοσιακό έθιμο των χελιδονισμάτων, δίνοντας ευχές για τον ερχομό μιας όμορφης άνοιξης στην πόλη μας.  

Το έθιμο των χελιδονισμάτων λαμβάνει χώρα στο τέλος του χειμώνα, συνήθως την 21η Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας, σηματοδοτώντας τον ερχομό της άνοιξης. Συνηθίζεται τα παιδιά να κρατούν ομοιώματα χελιδονιών και να τραγουδούν τα κάλαντα της άνοιξης, δίνοντας ευχές για γονιμότητα και ευημερία. Η παράδοση πηγάζει από την αρχαιότητα, όπου οι χελιδόνες θεωρούνταν ιερές και αγγελιοφόροι θεών. Στις μέρες μας, το έθιμο διατηρείται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με μικρές παραλλαγές. Τα τραγούδια ποικίλλουν, αλλά πάντα υμνούν την άνοιξη, την αναγέννηση και την ελπίδα. Είναι μια όμορφη και χαρούμενη γιορτή που φέρνει κοντά μικρούς και μεγάλους, ενώ παράλληλα διατηρεί ζωντανές τις παραδόσεις μας.

Ευχόμαστε σε όλους, μια όμορφη και δημιουργική άνοιξη.