Την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ’ και της Στ’ τάξης επισκέφτηκαν το Μουσείο των Τάφων των Αιγών στη Βεργίνα και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Βασιλικοί Παίδες”, που υλοποιήθηκε από την μουσειοπαιδαγωγό της ΕφΑ Ημαθίας κα Φώτω Παπαργυρούδη.

Οι μαθητές μας είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα για αυτήν την επίσκεψη από τις δασκάλες τους κα Παγούρα και κα Θεοδωράκη και είχαν συζητήσει αναλυτικά στις τάξεις τους για την ανατροφή και την εκπαίδευση των βασιλικών παίδων στην αρχαία Μακεδονία. Μελέτησαν ιστορικά κείμενα, αναζήτησαν πληροφορίες για τα εκθέματα του μουσείου και αναλογίστηκαν για τη σημασία των ευρημάτων των ανασκαφών στην ιστορία του τόπου.

Κατά την επίσκεψή τους στο Μουσείο, περιηγήθηκαν με οργανωμένο τρόπο στα εκθέματα και έκαναν στάσεις σε συγκεκριμένα σημεία που σχετίζονταν θεματικά με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Στη συνέχεια, τα παιδιά άκουσαν όμορφες ιστορίες για την ιστορία των Μακεδόνων, γνώρισαν τις καθημερινές τους συνήθειες, έμαθαν για τον τρόπο ζωής, την εκπαίδευση τους και τις πολεμικές τακτικές. Έπαιξαν παιχνίδια γνώσεων και μελέτησαν λεπτομέρειες από τα εκθέματα. Επίσης, έπλασαν με πηλό το σύμβολο της μακεδονικής δυναστείας το 16άκτινο αστέρι της Βεργίνας, φόρεσαν τα ρούχα των αρχαίων προγόνων τους και ύφαναν στον παραδοσιακό αργαλειό.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη συνδέθηκε με τη διδασκαλία της ιστορίας στην Δ΄ τάξη, με την γνωριμία του τόπου μας και της διδασκαλίας της τοπικής ιστορίας στην Στ τάξη. Η συνολική εμπειρία αξιολογήθηκε ιδιαίτερα θετικά από τα παιδιά, τα οποία κατέθεσαν πολύ ωραίες ιδέες για εμπλουτισμό του προγράμματος και νέες δράσεις.

Το σχολείο μας ευχαριστεί θερμά την ΕφΑ Ημαθίας και ιδιαιτέρως την κα Φώτω Παπαργυρούδη για τον εξαιρετικό σχεδιασμό του εκπαιδευτικού προγράμματος και για την πολύτιμη ευκαιρία που χάρισαν στους μαθητές και τις μαθήτριες μας να γνωρίσουν και να αγαπήσουν την ιστορία του τόπου τους.

Κατηγορίες: Δ' ΤάξηΣΤ' Τάξη